Много често крушата се нарича малката сестра на ябълката. Крушата като плод е била известна още от дълбока древност, свидетелство за познаването на крушите от древните гърци можем да прочетем в Одисеята. Римляните също са отглеждали круши, но не са ги консумирали сурови , древна римска рецепта препоръчва да бъдат задушавани с мед. Крушите са били отглеждани в Китай в продължение на около 3000 години.

Крушата е доста популярен плод. Вкусът й и нейният външен вид зависят до голяма степен сорта. Зимни круши са меки, сладки и сочни, когато узреят, докато азиатските круши са хрупкави и сочни като ябълки. Счита се, че от всички плодове сочните круши най-добре утоляват жаждата.

Крушата се смята за трудно смилаема, но това е вярна само за месестите диви сортове круши. Културните сортове да напълно поносими и за хората със смущения в храносмилането.

Когато избирате круши на пазара, търсете плодове, които са твърди, но не прекалено твърди. Крушите трябва да имат гладка кожа, която е без наранявания и плесени.